Onderhoud elektrische auto

Onderhoud elektrische auto

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een ‘traditionele auto’ met brandstof motor. Bij onderhoud aan een auto met brandstofmotor kun je denken aan het vervangen van olie en filtering. Daarbij zijn er allerlei mechanische onderdelen die misschien gerepareerd moeten worden, zoals de versnellingsbak, de brandstofpomp en de motor zelf. Een elektrische auto heeft deze onderdelen niet, dus is er ook geen onderhoud aan nodig. Een elektrische auto is daarom in principe goedkoper in gebruik. Toch zijn er evengoed zaken die periodiek gecontroleerd moeten worden.

Accupakket

Het accupakket is misschien wel het meest cruciale deel van de elektrische auto. Want als de accu niet meer functioneert, kun je eigenlijk niets meer. Het is daarom belangrijk dat het accupakket periodiek wordt nagekeken. De accu wordt gecontroleerd op eventuele kapotte cellen, een goed werkende lader en de warmteontwikkeling bij het laden en ontladen. Deze controle kun je het beste bij een gespecialiseerd garagebedrijf laten uitvoeren. Vooral omdat de stroomwaarde hoog is, is het onderhoud aan een elektrische auto niet zonder gevaar.

Remvoering

De remvoering van een elektrische auto wordt over het algemeen minder belast dan bij een brandstofauto. Vrijwel alle elektrische auto’s generen namelijk regeneratieve energie. Dat wil zeggen dat de elektromotor werkt als een generator. De weerstand die ontstaat, doet een auto al behoorlijk vertragen. Het gevaar is wel dat de remschijven na verloop van tijd niet meer optimaal functioneren. Naar de mening van deze experts is het daarom belangrijk dat je af en toe de remvoering controleert. Om problemen te voorkomen kun je als bestuurder af en toe mee remmen, ook als dit eigenlijk niet nodig is.

Systeemkoeling

De elektromotor, het energie-generatie systeem, de lader en het accupakket, zijn allemaal gevoelig voor warmteontwikkeling. De meeste auto’s hebben daarom systemen om deze componenten te koelen. Het is logisch dat de werking hiervan periodiek moet worden getest. Teveel warmteontwikkeling veroorzaakt niet alleen schade aan de componenten, maar kan ook brand tot gevolg hebben.

Welke onderdelen van een elektrische auto hebben onderhoud nodig?

Het belangrijkste onderdeel van de elektrische auto is de accu. Naast de accu hebben de volgende onderdelen regelmatig onderhoud nodig:

Remblokken   Ruitenwissers   Vloeistoffen   Banden

sergio

Is uw elektrische Volvo toe aan onderhoud?

Elektrische auto’s hebben relatief weinig onderhoud nodig in vergelijking tot traditionele personenauto’s. Er zijn minder (bewegende) onderdelen, minder vloeistoffen en langere intervallen voor het slijten van de remmen dankzij regeneratief remmen. Er zijn echter enkele onderdelen in Elektrisch Auto’s die niet vergeten mogen worden!

Neem contact op

Open chat
1
Hallo!
Kunnen we je ergens mee van dienst zijn?
Powered by